Brodet - zupa rybna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1844
Brodet - zupa rybna
fot. Chiqui Teo (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 300 g świeżej makreli
  • 250 g krewetek
  • 200 g mrożonych kalmarów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Makrelę oczyścić z ości, wnętrzności i pokroić na duże kawałki. Krewetki oczyścić z części niejadalnych i pokroić na kawałki. Kalmary rozmrozić i pokroić również na małe kawałki. Następnie rozgrzać mocno oliwę z rondlu. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wsypać do tego świeżą bazylię, szczyptę szafranu, liście laurowe, dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie wlać do tego wino wytrawne, pomidory z puszki, dusić przez kolejne 30 sekund pod przykryciem, a następnie dodać do tego pokrojoną rybę, krewetki i kalmary. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gotować do miękkości ryby. Kiedy ryba zmięknie - ściągnąć z ognia i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów