Brodet - zupa rybna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1844
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki bez skórek
- 300 g świeżej makreli
- 250 g krewetek
- 200 g mrożonych kalmarów
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- szczypta suszonego szafranu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Makrelę oczyścić z ości, wnętrzności i pokroić na duże kawałki. Krewetki oczyścić z części niejadalnych i pokroić na kawałki. Kalmary rozmrozić i pokroić również na małe kawałki. Następnie rozgrzać mocno oliwę z rondlu. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wsypać do tego świeżą bazylię, szczyptę szafranu, liście laurowe, dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie wlać do tego wino wytrawne, pomidory z puszki, dusić przez kolejne 30 sekund pod przykryciem, a następnie dodać do tego pokrojoną rybę, krewetki i kalmary. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gotować do miękkości ryby. Kiedy ryba zmięknie - ściągnąć z ognia i podawać do spożycia.
Komentarze (0)