Terrina rybna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7294
Składniki:
- 30 dag filetów z dorsza
- 20 dag filetów z łososia (bez skóry i ości)
- 4 jajka
- 2 białka
- 4 łyżki masła
- 15 dag śmietany 30%
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- garść świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- Sos:
- 200 ml śmietanki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka białego wina deserowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Filety z dorsza i łososia umyj, osusz i zmiksuj w osobnych naczyniach z taką samą ilością całych jajek, białka i śmietany. Obie masy przypraw do smaku solą i pieprzem. Umyj liście szpinaku (po odcięciu ogonków), posiekaj, podduś krótko na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach wody, po czym ostudź i wymieszaj z posiekaną zieleniną i połową masy z dorsza. Podłużną formę wysmaruj resztą masła. Warstwami ułóż w niej kolejno: masę łososiową, masę dorszowo-szpinakową i na końcu masę z dorsza. Formę przykryj folią aluminiową, wstaw do większego naczynia z gorącą wodą i piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Przygotowanie sosu: śmietanę wymieszaj z winem i sokiem z cytryny, zagotuj dodaj szczypiorek i znów wymieszaj. Wyłóż terrinę na półmisek. Podawaj na gorąco lub na zimno z sosem i pieczywem.
Przygotowanie sosu: śmietanę wymieszaj z winem i sokiem z cytryny, zagotuj dodaj szczypiorek i znów wymieszaj. Wyłóż terrinę na półmisek. Podawaj na gorąco lub na zimno z sosem i pieczywem.
Komentarze (0)