Pasta rybna z serem i rodzynkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2037
Pasta rybna z serem i rodzynkami
fot. Lori_Pillbugs / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 matiasy w oleju
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 2 śliwki
  • 1 czerwona papryka
  • Na pastę:
  • 250 g wędzonej makreli
  • 20 g rodzynek
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz śliwki umyć i osączyć z wody. Liście sałaty lodowej oraz śliwki przełożyć na talerz. Pomidory pokroić na ćwiartki i dodać do składników na talerzu. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Matiasy osączyć z zalewy i dodać do składników. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno.

Przygotować pastę: rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, pokroić drobno i przełożyć do miski. Do pokrojonych rodzynek dodać tarty ser cheddar oraz część posiekanej drobno natki zielonej pietruszki (resztę natki pozostawić do posypania potrawy). Makrelę pozbawić skóry oraz ości, przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do ryb, po czym zalać sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać.

Wymieszane składniki przełożyć na talerz i posypać pozostałą częścią pokrojonej drobno natki zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów