Boxty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2027
Składniki:
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- Farsz:
- 350 g mielonego mięsa wołowego
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- Sałatka:
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 zielona młoda cukinia
- 1 żółta młoda cukinia
- 1 pomidor
- 0,5 łyżeczki cukru
- Sos:
- 4 pieczarki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesypać razem do jednej miski. Wbić do tego jajko, wlać mleko, doprawić do smaku szczyptą soli i rozmieszać trzepaczką. Rozmieszane składniki przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i rozłożyć na stolnicy.
Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć do miski na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego starte wcześniej ziemniaki. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy zmiękną ściągnąć je z ognia i przełożyć na usmażone ciasto. Następnie całość zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: cukinię zieloną oraz żółtą pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Pomidora również pokroić w cienkie plastry i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku cukrem i szczyptą soli, zalać sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek, wymieszać i dodać do potrawy.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać obrane ze skóry i pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Wsypać do tego mąkę i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejną minutę. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i polać nimi po potrawie na talerzu. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki i suszoną kolendrą.
Przygotować ciasto: mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesypać razem do jednej miski. Wbić do tego jajko, wlać mleko, doprawić do smaku szczyptą soli i rozmieszać trzepaczką. Rozmieszane składniki przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i rozłożyć na stolnicy.
Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć do miski na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego starte wcześniej ziemniaki. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy zmiękną ściągnąć je z ognia i przełożyć na usmażone ciasto. Następnie całość zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: cukinię zieloną oraz żółtą pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Pomidora również pokroić w cienkie plastry i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku cukrem i szczyptą soli, zalać sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek, wymieszać i dodać do potrawy.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać obrane ze skóry i pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Wsypać do tego mąkę i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejną minutę. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i polać nimi po potrawie na talerzu. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki i suszoną kolendrą.
Komentarze (0)