Botwinka z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1494
Botwinka z jajkiem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • pęczek botwinki
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Botwinkę umyć, osączyć z wody, przełożyć do rondla, zalać ją bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody, oprószyć je szczyptą soli i gotować do chwili, aż same białka jaj się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody i dodać do botwinki na talerzu. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów