Boerenkool z pieczona wołowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1957
Składniki:
- 400 g wołowiny bez kości
- 0,5 kg ziemniaków
- 10 dymek
- 6 liści jarmużu
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Wołowinę w całości oprószyć pieprzem, solą, majerankiem, zalać oliwą z oliwek i zrumienić na małym ogniu. Do zrumienionego mięsa wlać wino, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, przykryć i dusić do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry po czym zalać lekko osoloną wodą, ugotować i odcedzić. Liście jarmużu zalać lekko osoloną wodą, dodać do tego obrane ze skóry dymki i razem ugotować. Potem odcedzić. Jarmuż pokroić drobno i połączyć z ziemniakami. Dodać do tego masło, dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Na wierzch potrawy położyć ugotowane dymki.
Komentarze (0)