Boerenkool z pieczona wołowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1957
Boerenkool z pieczona wołowiną
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g wołowiny bez kości
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 10 dymek
  • 6 liści jarmużu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Wołowinę w całości oprószyć pieprzem, solą, majerankiem, zalać oliwą z oliwek i zrumienić na małym ogniu. Do zrumienionego mięsa wlać wino, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, przykryć i dusić do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry po czym zalać lekko osoloną wodą, ugotować i odcedzić. Liście jarmużu zalać lekko osoloną wodą, dodać do tego obrane ze skóry dymki i razem ugotować. Potem odcedzić. Jarmuż pokroić drobno i połączyć z ziemniakami. Dodać do tego masło, dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Na wierzch potrawy położyć ugotowane dymki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów