Krokiety serowe
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4593
Składniki:
- 250 g sera ementaler
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- bułka tarta
- natka zielonej pietruszki
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
Opis przygotowania:
Ser zetrzeć na tarce, jajko rozmącić, dodać razem z solą i pieprzem do sera. Natkę pietruszki pokroić bardzo drobno, posypać nią ser, dodać do tego 1,5 łyżki mąki oraz odrobinę bułki tartej. Całość wymieszać i uformować z masy krokiety. Jeśli masa będzie zbyt rzadka - dosypać trochę mąki. Krokiety obtoczyć w drugim roztrzepanym jajku obsypać bułką tarta i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać na ciepło.
Komentarze (2)
Palce lizac:)
Bardzo dobre i szybkie danie na obiad. Polecam.