Boczniaki z kaszą i kiełkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1864
Składniki:
- 400 g boczniaków
- 5 g kiełków zielonego groszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
- sól
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Kiełki, grzyby oraz kaszę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie boczniaki pokroić w cienkie plastry i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Postawić na średnim ogniu i gotować grzyby od chwili zagotowania wody w naczyniu jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie ściągnąć je z ognia. Kaszę jęczmienną przesypać do rondla, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Do ugotowanej kaszy wlać oliwę z oliwek i dodać wcześniej ugotowane boczniaki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko oprószyć szczyptą mielonego, czarnego pieprzu i udekorować kiełkami zielonego groszku.
Komentarze (0)