Boczniaki z kaszą i kiełkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1676
Boczniaki z kaszą i kiełkami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 5 g kiełków zielonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania:

Kiełki, grzyby oraz kaszę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie boczniaki pokroić w cienkie plastry i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Postawić na średnim ogniu i gotować grzyby od chwili zagotowania wody w naczyniu jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie ściągnąć je z ognia. Kaszę jęczmienną przesypać do rondla, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Do ugotowanej kaszy wlać oliwę z oliwek i dodać wcześniej ugotowane boczniaki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko oprószyć szczyptą mielonego, czarnego pieprzu i udekorować kiełkami zielonego groszku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów