Boczek z macą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1486
Boczek z macą
fot. goodiesfirst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g macy
  • 300 g wędzonego boczku w plastrach
  • 100 g twarogu kanapkowego
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Koperek umyć, osączyć z wody. Część koperku posiekać drobno, a kolejną jego część pozostawić do dekoracji potrawy. Chrzan tarty przełożyć na talerz i wymieszać go z majonezem. Macę pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć ją do miksera. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do macy w mikserze. Wbić do tego jajka i dodać twaróg kanapkowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać pokrojony wcześniej drobno koperek zielony i ponownie wszystko dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki ręcznie i obwinąć je w plastry wędzonego boczku. Kulki z boczkiem przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż boczek zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do chrzanu z majonezem na talerzu. Gotową potrawę udekorować pozostawionym zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów