Boczek z macą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1486
Składniki:
- 400 g macy
- 300 g wędzonego boczku w plastrach
- 100 g twarogu kanapkowego
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Koperek umyć, osączyć z wody. Część koperku posiekać drobno, a kolejną jego część pozostawić do dekoracji potrawy. Chrzan tarty przełożyć na talerz i wymieszać go z majonezem. Macę pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć ją do miksera. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do macy w mikserze. Wbić do tego jajka i dodać twaróg kanapkowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać pokrojony wcześniej drobno koperek zielony i ponownie wszystko dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki ręcznie i obwinąć je w plastry wędzonego boczku. Kulki z boczkiem przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż boczek zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do chrzanu z majonezem na talerzu. Gotową potrawę udekorować pozostawionym zielonym koperkiem.
Komentarze (0)