Pita z warzywami i wołowiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5464
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 2 chlebki pita
- 2 liście sałaty
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- Na marynatę:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Kapustę, sałatę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zalać ją 2 szklankami wrzącej lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Przygotować marynatę: mięso pokroić na kawałki i przełożyć do kolejnej miski. Zalać je olejem, wsypać do tego wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki i razem ze składnikami marynaty przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Składniki smażyć pod przykryciem do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Chlebki pita wysmarować letnią wodą, przełożyć na drugą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z jednej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to wyłożyć zieloną sałatę i czerwoną kapustę z cebulą. Dodać do tego usmażone wcześniej mięso. Całość zawiną w rulony, obwinąć papierowymi serwetkami i podzielić na porcje.
Przygotować marynatę: mięso pokroić na kawałki i przełożyć do kolejnej miski. Zalać je olejem, wsypać do tego wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki i razem ze składnikami marynaty przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Składniki smażyć pod przykryciem do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Chlebki pita wysmarować letnią wodą, przełożyć na drugą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z jednej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to wyłożyć zieloną sałatę i czerwoną kapustę z cebulą. Dodać do tego usmażone wcześniej mięso. Całość zawiną w rulony, obwinąć papierowymi serwetkami i podzielić na porcje.
Komentarze (0)