Boczek z kiełbasą i jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1244
Składniki:
- 300 g surowego boczku w plastrach
- 150 g wędzonego boczku
- 6 jabłek (Lobo)
- 4 peta kiełbasy śląskiej
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Jabłka oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Jabłka przekroić w górnej części i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Boczek wędzony oraz 2 pęta kiełbasy śląskiej pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do składników w misce wsypać część natki zielonej pietruszki oraz po 0,5 łyżeczki suszonego majeranku i tymianku. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką do wydrążonych wcześniej jabłek, a następnie nakryć górną częścią przekrojonych jabłek i przełożyć je do brytfanki. Boczek surowy oprószyć pozostałą częścią suszonego majeranku, tymianku oraz natką zielonej pietruszki, po czym dodać do niego pokrojoną w słomkę kiełbasę śląską i razem zawinąć w rulony. Rulony dodać do składników w brytfance. Wszystko skropić olejem, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C stopni. Piec na rumiany kolor, a upieczone wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)