Boczek panierowany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1285
Boczek panierowany
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g surowego boczku
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka mielonej, wędzonej, suszonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny (świeżo zmielony)
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Boczek surowy pokroić w dużą kostkę, następnie wrzucić go do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Potem wyciągnąć go z oleju łyżką cedzakową, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i posypać mąką ryżową. Następnie z powrotem włożyć go do mocno rozgrzanego tego samego oleju i smażyć na rumiany kolor. Gotowy ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do miski. Całość posypać mieloną, wędzoną papryką i podawać do spożycia z przekrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów