Boczek panierowany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1562
Składniki:
- 400 g surowego boczku
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 limonka
- 1 łyżeczka mielonej, wędzonej, suszonej papryki
- sól
- pieprz czarny (świeżo zmielony)
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Boczek surowy pokroić w dużą kostkę, następnie wrzucić go do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Potem wyciągnąć go z oleju łyżką cedzakową, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i posypać mąką ryżową. Następnie z powrotem włożyć go do mocno rozgrzanego tego samego oleju i smażyć na rumiany kolor. Gotowy ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do miski. Całość posypać mieloną, wędzoną papryką i podawać do spożycia z przekrojoną limonką.
Komentarze (0)