Bób z kminkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4083
Składniki:
- 1 kg zielonego bobu
- sól
- Na sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kminku
- pęczek zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Bób umyć, wrzucić do wrzącej wody i pozostawić go w niej do 4 minut. Po tym czasie odcedzić, obrać z łupin. Obrany bób wrzucić do lekko osolonej wody i gotować 15 minut do miękkości. Po ugotowaniu zostawić go w wodzie do czasu przyrządzenia sosu.
Sos wykonać następująco: oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać sól, pieprz, paprykę w proszku, kminek i pokrojoną natkę pietruszki. Odcedzić bób, wrzucić go do sosu i podawać na ciepło.
Sos wykonać następująco: oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać sól, pieprz, paprykę w proszku, kminek i pokrojoną natkę pietruszki. Odcedzić bób, wrzucić go do sosu i podawać na ciepło.
Komentarze (0)