Bób z kminkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4083
Bób z kminkiem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg zielonego bobu
  • sól
  • Na sos:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminku
  • pęczek zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Bób umyć, wrzucić do wrzącej wody i pozostawić go w niej do 4 minut. Po tym czasie odcedzić, obrać z łupin. Obrany bób wrzucić do lekko osolonej wody i gotować 15 minut do miękkości. Po ugotowaniu zostawić go w wodzie do czasu przyrządzenia sosu.

Sos wykonać następująco: oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać sól, pieprz, paprykę w proszku, kminek i pokrojoną natkę pietruszki. Odcedzić bób, wrzucić go do sosu i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów