Błyskawiczne ciasto z patelni (4-6 osoby)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 6180
Składniki:
- 4 czubate łyżki męki pszennej
- pół szklanki mleka
- 3 jajka
- mała łyżeczka cukru
- pół lub cała łyżeczka startej skórki cytrynowej (dla aromatu)
- powidła lub słodki, gęsty syrop lub dżem
- olej
- patelnia
Opis przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Wbijamy jajka, dodajemy mleka i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna być w miarę rzadka (prawie płynna). Jeżeli tak nie jest to dolewamy mleka by tak się stało. Na sam koniec dodajemy startą skórkę cytrynową (można także dodać garść lub pół rodzynek). Wszystko wymieszać.
Na rozgrzaną, dość grubą warstwę oleju wylewamy CAŁĄ masę. (Najlepiej użyć głębokiej patelni, o jak największej średnicy). "Smażymy" na małym ogniu ok. 10-15 minut, tak by spód złapał ładny kolor. Teraz najtrudniejsze! Musimy przewrócić placek na drugą stronę. (Można użyć do tego dwóch drewnianych łopatek). Z drugiej strony zapiekamy krócej, tak by nie przypalić tej strony ciasta.
Gotowy placek kładziemy na duży talerz lub coś podobnego i polewany: powidłami lub słodkim, gęstym syropem lub dżemem.
Smacznego, sytego ciasta!
Na rozgrzaną, dość grubą warstwę oleju wylewamy CAŁĄ masę. (Najlepiej użyć głębokiej patelni, o jak największej średnicy). "Smażymy" na małym ogniu ok. 10-15 minut, tak by spód złapał ładny kolor. Teraz najtrudniejsze! Musimy przewrócić placek na drugą stronę. (Można użyć do tego dwóch drewnianych łopatek). Z drugiej strony zapiekamy krócej, tak by nie przypalić tej strony ciasta.
Gotowy placek kładziemy na duży talerz lub coś podobnego i polewany: powidłami lub słodkim, gęstym syropem lub dżemem.
Smacznego, sytego ciasta!
Komentarze (1)
Niektórzy mówią na to naleśnik.