Bitki wieprzowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3236

Składniki:

  • 1/2 kg schabu
  • 1 łyżka masła
  • 30 dag truskawek
  • 2 łyżki oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • 4 łyżki czerwonego wina

Opis przygotowania:

Schab opłukać, osuszyć, pokroić na 8 bitek. Lekko rozbić je tłuczkiem, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju na rumiano z obu stron. Przełożyć do rondla, dodać połowę umytych truskawek, masło i gałkę muszkatołową. Podlać winem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (uzupełniać parujący sos). Dodać pozostałe truskawki, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ryżem.

Autor: magdam

0 komenatrzy

Podobne przepisy