Bitki wieprzowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4188
Składniki:
- 1/2 kg schabu
- 1 łyżka masła
- 30 dag truskawek
- 2 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- sól
- cukier
- pieprz
- 4 łyżki czerwonego wina
Opis przygotowania:
Schab opłukać, osuszyć, pokroić na 8 bitek. Lekko rozbić je tłuczkiem, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju na rumiano z obu stron. Przełożyć do rondla, dodać połowę umytych truskawek, masło i gałkę muszkatołową. Podlać winem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (uzupełniać parujący sos). Dodać pozostałe truskawki, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ryżem.
Komentarze (0)