Płucka wieprzowe w kwaśnym sosie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 13357
Składniki:
- 1 kg płucek wieprzowych
- 30 dkg włoszczyzny
- cebula
- 6 dkg tłuszczu
- 4 dkg mąki
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- ocet
- cukier
Opis przygotowania:
Płucka wypłukać zalać zimną wodą i gotować 1 1/5 h, posolić. Włoszczyznę obrać, pokroić w kosteczkę, dać do osobnego garnka. Miękkie płucka wyjąć i pokroić w paski lub w kostkę, dodać do garnka z włoszczyzną, dolać wywaru z płucek, dodać przyprawy i gotować chwilę, aż włoszczyzna będzie miękka. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę w kostkę. Dodać mąkę, rozprowadzić zimnym wywarem z gotowania płucek, zagotować, wlać do płucek, doprawić do smaku octem i cukrem.
Komentarze (6)
moja mama to robila byl super
Cieszę się, że smakowało.
Co.?
TRZEBA gotować je 11/5 godziny...
tak długo.?
@Gość: narazie to się czytać naucz a potem do gotowania startuj
nie 11,5 godz tylko 1,5 godz
ojciec robi tak jak napisaliscie ciekawe co to będzie heh