Biszkopty budyniowo-bananowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1080
Składniki:
- 400 g biszkoptów okrągłych
- 4 banany
- Budyń:
- 500 ml mleka 2%
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 laska wanilii
Opis przygotowania:
Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry.
Przygotować budyń: laskę wanilii przekroić i wyskrobać z niej nasionka do rondla. Następnie wlać do nich 250 ml mleka, dodać masło i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Pozostałe 250 ml mleka wlać do kolejnego rondla, dodać do niego żółtka jaj, wsypać cukier, mąkę i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu stopniowo przelać to do wrzącego mleka z masłem. Całość dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita gęsta masa. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dobrze przestudzić. Przestudzoną masę nałożyć na rozłożone na tacy biszkopty, a na to nałożyć pokrojone wcześniej banany.
Przygotować budyń: laskę wanilii przekroić i wyskrobać z niej nasionka do rondla. Następnie wlać do nich 250 ml mleka, dodać masło i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Pozostałe 250 ml mleka wlać do kolejnego rondla, dodać do niego żółtka jaj, wsypać cukier, mąkę i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu stopniowo przelać to do wrzącego mleka z masłem. Całość dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita gęsta masa. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dobrze przestudzić. Przestudzoną masę nałożyć na rozłożone na tacy biszkopty, a na to nałożyć pokrojone wcześniej banany.
Komentarze (0)