Biszkopty budyniowo-bananowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1080
Biszkopty budyniowo-bananowe
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g biszkoptów okrągłych
  • 4 banany
  • Budyń:
  • 500 ml mleka 2%
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii

Opis przygotowania:

Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry.

Przygotować budyń: laskę wanilii przekroić i wyskrobać z niej nasionka do rondla. Następnie wlać do nich 250 ml mleka, dodać masło i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Pozostałe 250 ml mleka wlać do kolejnego rondla, dodać do niego żółtka jaj, wsypać cukier, mąkę i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu stopniowo przelać to do wrzącego mleka z masłem. Całość dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita gęsta masa. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dobrze przestudzić. Przestudzoną masę nałożyć na rozłożone na tacy biszkopty, a na to nałożyć pokrojone wcześniej banany.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów