Biszkopt z bitą śmietaną i cukrem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2741
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 10 dag cukru
- 5 jajek
- 5 dag maki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki grubego cukru kryształowego
Opis przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem do białości. Dodać do tego mąkę pszenną i ziemniaczaną, nadal ucierając na jednolitą masę. Białka ubić trzepaczką na sztywna pianę i dodawać po 1 łyżce do masy, cały czas ucierając. Wysmarować masłem dno formy do pieczenia (boków nie smarować) i przełożyć na to całą utartą masę. Całość wstawić piekarnika rozgrzanego do temp 170 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Przestudzony biszkopt przeciąć ostrym nożem na trzy jednakowe plastry. Śmietanę ubić na sztywną pianę i nałożyć ją na pokrojone plastry ciasta. Całość posypać grubym cukrem kryształowym, nałożyć jedno na drugie i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)