Biscotti czekoladowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1169
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mielonych migdałów
- 0,5 kostki roztopionego masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z mielonymi migdałami, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać widelcem z ekstraktem waniliowym. Do wymieszanej mąki wlać roztrzepane jajka i z całości wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec do czasu, aż się lekko przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i formy, pokroić w podłużne kawałki o szerokości 2 cm i położyć na ruszt piekarnika rozgrzanego do 185°C, ale odwrotną stroną, niż tą, która zapiekała się wcześniej w foremce i piec jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i przestudzić. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej czekoladzie namoczyć połowę z przestudzonego ciasta i wszystko przełożyć na talerz, kiedy czekolada zastygnie.
Komentarze (0)