Bigos staropolski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4700
Składniki:
- 20 dag cielęciny bez kości
- 1-2 dag grzybów suszonych
- 3 dag śliwek suszonych
- 20 dag wieprzowiny bez kości
- 10 dag boczku wędzonego
- 8 dag cebuli
- 80 dag kapusty kwaszonej
- tłuszcz
- 2 dag mąki
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 4 dag koncentratu pomidorowego
- 15 dag kiełbasy
- sól
- pieprz
- czosnek
- majeranek
- cukier
- przyprawa do zup (dla smaku)
Opis przygotowania:
Grzyby umyj, namocz, ugotuj, pokrój w paseczki razem z namoczonymi i wydrylowanymi śliwkami. Mięso umyj, pokrój w kostkę razem z boczkiem oraz cebulą. Boczek częściowo stop, włóż mięso i obrumień, dodaj cebulę, podsmaż. Kapustę pokrój, zalej wrzącą wodą, dodaj mięso i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj grzyby i śliwki. Tłuszcz rozgrzej, wymieszaj z mąką, zasmaż nie rumieniąc, połącz z kapustą, winem, koncentratem pomidorowym, pokrojoną w kostkę kiełbasą oraz przyprawami. Całość duś kilka minut, po czym dopraw do smaku. Smacznego!
Komentarze (4)
Zrobiłem to coś jest ohydne, fuj.
Może naucz się gotować? Bo przepis jest dobry. Robię bigos według tego przepisu i jakoś wszystkim smakuje.
nie gotuję w ogóle co do bigosu jednak miałam poważne plany. Z tego opisu nie jestem jednak w stanie zrozumieć nawet tego w ilu pomieszczeniach się to dzieje w jednym garnku duszę a reszta gdzie? kiedy dodaję?
A u mnie wszyskim smakowało:)..po za tym nie widze w tym przepisie nic nie jasnego...pozdrawiam:)