Bekon z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1901
Bekon z jajkiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml marchwi konserwowej
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 20 g wędzonego bekonu w plastrach
  • 4 jajka kurze
  • 4 jajka przepiórcze
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mielonej, ostrej, czerwonej papryki
  • 1 łyżka majonezu
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz świeżo zmielony
  • sol

Opis przygotowania:

Bekon przełożyć na talerz. Marchew oraz kukurydzę osączyć z zalewy i zmieszać ze sobą. Dodać do tego kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę i cebulę. Wszystko wymieszać i przełożyć na bekon. Jajka przepiórcze wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, posolić i kiedy się zetną, dodać do potrawy. Jajka kurze zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, dodać do całości i oprószyć mieloną papryką czerwoną. Dodać majonez i zielona natkę pietruszki. Gotową potrawę posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów