Befsztyk półkrwisty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2691
Składniki:
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Polędwicę wołową umyć i osączyć z wody. Następnie ostrym nożem odciąć tłuste błony, podzielić ją na porcje 2 cm, krojąc w poprzek włókien i lekko ubić tłuczkiem. Sos sojowy zmieszać z obranym oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem i przełożyć na talerz. Ubite mięso oprószyć solą z obu stron i przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Przez 1 minutę smażyć na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i smażyć po 4 minuty z każdej strony pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do sosu sojowego. Całość polać śmietaną i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)