Befsztyk półkrwisty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2691
Befsztyk półkrwisty
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Polędwicę wołową umyć i osączyć z wody. Następnie ostrym nożem odciąć tłuste błony, podzielić ją na porcje 2 cm, krojąc w poprzek włókien i lekko ubić tłuczkiem. Sos sojowy zmieszać z obranym oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem i przełożyć na talerz. Ubite mięso oprószyć solą z obu stron i przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Przez 1 minutę smażyć na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i smażyć po 4 minuty z każdej strony pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do sosu sojowego. Całość polać śmietaną i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów