Batony w czekoladzie i karmelu z kawą i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 971
Batony w czekoladzie i karmelu z kawą i śmietaną
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 batony z musli bez cukru
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso
  • Na karmel:
  • 120 ml śmietany 30%
  • 60 ml wody
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania:

Przygotować karmel: na patelnię przesypać cukier i podgrzewać go na małym ogniu bez mieszania do chwili, aż się rozpuści. Wtedy wlać do niego stopniowo wodę i mieszać drewnianą łyżką, aby powstała jednolita masa. Potem wlać do tego śmietanę i całość ponownie dobrze wymieszać i gotować przez 4 minuty. Po tym czasie dodać do tego masło, ponownie wymieszać i ściągnąć z ognia. Gotowy karmel przelać do miseczki i polać nim batony z musli. Całość pozostawić do chwili, aż karmel przestygnie. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do metalowej miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady wsypać kawę espresso, dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i zalać tym karmel z batonem w misce. Wszystko polać śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów