Batony w czekoladzie i karmelu z kawą i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 971
Składniki:
- 600 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 batony z musli bez cukru
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso
- Na karmel:
- 120 ml śmietany 30%
- 60 ml wody
- 60 g cukru
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
Przygotować karmel: na patelnię przesypać cukier i podgrzewać go na małym ogniu bez mieszania do chwili, aż się rozpuści. Wtedy wlać do niego stopniowo wodę i mieszać drewnianą łyżką, aby powstała jednolita masa. Potem wlać do tego śmietanę i całość ponownie dobrze wymieszać i gotować przez 4 minuty. Po tym czasie dodać do tego masło, ponownie wymieszać i ściągnąć z ognia. Gotowy karmel przelać do miseczki i polać nim batony z musli. Całość pozostawić do chwili, aż karmel przestygnie. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do metalowej miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady wsypać kawę espresso, dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i zalać tym karmel z batonem w misce. Wszystko polać śmietaną.
Komentarze (0)