Bataty ze zbożem, serem i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1919
Bataty ze zbożem, serem i papryką
fot. Maggie Hoffman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg batatów
  • 0,5 szklanki zboża
  • 20 dag białego sera twarogowego
  • 2 pomarańczowe papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 limonki
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminku

Opis przygotowania:

Zboże moczyć przez 2 godziny w wodzie. Po tym czasie gotować do miękkości w 1 szklance lekko osolonej wody, następnie odparować. Ziemniaki dokładnie opłukać, ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, pokroić w drobną kostkę i połączyć ze zbożem. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną drobno szalotkę i czosnek, zeszklić, następnie dodać paprykę, kukurydzę osączoną z zalewy, pokrojoną drobno kolendrę, ocet winny i sok z 1,5 limonki (pozostałą limonkę pozostawić do dekoracji). Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i połączyć z ziemniakami i zbożem. Dodać do tego pokrojony w kostkę ser twarogowy, wymieszać i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować plastrami limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów