Bataty ze zbożem, serem i papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1919
Składniki:
- 0,5 kg batatów
- 0,5 szklanki zboża
- 20 dag białego sera twarogowego
- 2 pomarańczowe papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 limonki
- 1,5 łyżki octu winnego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki kminku
Opis przygotowania:
Zboże moczyć przez 2 godziny w wodzie. Po tym czasie gotować do miękkości w 1 szklance lekko osolonej wody, następnie odparować. Ziemniaki dokładnie opłukać, ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, pokroić w drobną kostkę i połączyć ze zbożem. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną drobno szalotkę i czosnek, zeszklić, następnie dodać paprykę, kukurydzę osączoną z zalewy, pokrojoną drobno kolendrę, ocet winny i sok z 1,5 limonki (pozostałą limonkę pozostawić do dekoracji). Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i połączyć z ziemniakami i zbożem. Dodać do tego pokrojony w kostkę ser twarogowy, wymieszać i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować plastrami limonki.
Komentarze (0)