Chleb bananowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2186
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 5 g rodzynek
- 5 g tłuczonych orzechów włoskich
- 4 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Wanilię rozkroić ostrym nożem i wybrać nasiona wanilii. Następnie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do zmiksowanej masy wbić jajka, dodać nasiona wanilii i nadal miksować przez 2 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i mielony cynamon. Wymieszane składniki wsypać stopniowo do miksowanej masy i miksować przez kolejne 2 minuty. Potem dodać zmiksowane banany, rodzynki oraz orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Upieczony chleb wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (2)
To w końcu gałka muszkatołowa czy cynamon?!
Masz rację, to cynamon