Bataty zapiekane z serem i zurawiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1879
Składniki:
- 500 g batatów
- 250 g sera pleśniowego Roquefort
- 200 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Suszona żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć ją z nadmiaru wody. Bataty umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, po czym zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu bataty odcedzić i ubić je z masłem na jednolitą masę. Następnie dodać do nich sparzoną wcześniej żurawinę, dobrze wymieszać i przełożyć do brytfanki. Całość posypać pokruszonym na małe kawałki serem pleśniowym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)