Bataty zapiekane z serem i zurawiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1879
Bataty zapiekane z serem i zurawiną
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g batatów
  • 250 g sera pleśniowego Roquefort
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Suszona żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć ją z nadmiaru wody. Bataty umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, po czym zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu bataty odcedzić i ubić je z masłem na jednolitą masę. Następnie dodać do nich sparzoną wcześniej żurawinę, dobrze wymieszać i przełożyć do brytfanki. Całość posypać pokruszonym na małe kawałki serem pleśniowym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów