Bataty ze szpinakiem i kiełbasą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2820
Bataty ze szpinakiem i kiełbasą
fot. chordmonkey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 0,5 kg batatów
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Umyte bataty przełożyć do garnka, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone pokroić w cienkie plastry. Kiełbasę pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone bataty, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, dodać tartą skórka pomarańczową i smażyć przez 1 minute pod przykryciem. Potem dodać do tego pokrojoną kiełbasę, szpinak, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty, na średnim ogniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów