Bataty ze szpinakiem i kiełbasą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2820
Składniki:
- 250 g kiełbasy śląskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek szpinaku
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- 0,5 kg batatów
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Umyte bataty przełożyć do garnka, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone pokroić w cienkie plastry. Kiełbasę pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone bataty, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, dodać tartą skórka pomarańczową i smażyć przez 1 minute pod przykryciem. Potem dodać do tego pokrojoną kiełbasę, szpinak, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty, na średnim ogniu.
Komentarze (0)