Bataty z kiełbasą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3742
Bataty z kiełbasą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 2 peta kiełbasy śląskiej
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Bataty wyszorować pod bieżącą wodą, pokroić je w plastry o grubości 7mm i smażyć je do miękkości w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry, zrumienić ją na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na kolejnej patelni i dodać do batatów na talerzu. Wszystko oprószyć przyprawą do ziemniaków, szczyptą soli, pieprzu i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów