Bataty z kiełbasą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3917
Składniki:
- 1 kg batatów
- 2 peta kiełbasy śląskiej
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Bataty wyszorować pod bieżącą wodą, pokroić je w plastry o grubości 7mm i smażyć je do miękkości w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Po usmażeniu wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry, zrumienić ją na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na kolejnej patelni i dodać do batatów na talerzu. Wszystko oprószyć przyprawą do ziemniaków, szczyptą soli, pieprzu i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)