Bataty zapiekane w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2897
Bataty zapiekane w cieście
fot. Halyma / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków batatów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki gotowego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki ubrać ze skóry, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Do ziemniaków dodać sos sojowy, imbir i pokrojoną drobno cebulę. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do ziemniaków. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dobrze wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać letnia wodę, szczyptę soli i wyrobić ciasto, jak na pierogi. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, podzielić na kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm i łyżeczką nałożyć porcję wymieszanych ziemniaków. Następnie ciasto złożyć na połowę i przycisnąć ręką dwa pozostałe końce, sklejając je do środka. Gotowe ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 350 stopni na złoty kolor. Chrupiące ciasto wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów