Bataty zapiekane w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2897
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków batatów
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki gotowego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki ubrać ze skóry, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Do ziemniaków dodać sos sojowy, imbir i pokrojoną drobno cebulę. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do ziemniaków. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać letnia wodę, szczyptę soli i wyrobić ciasto, jak na pierogi. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, podzielić na kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm i łyżeczką nałożyć porcję wymieszanych ziemniaków. Następnie ciasto złożyć na połowę i przycisnąć ręką dwa pozostałe końce, sklejając je do środka. Gotowe ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 350 stopni na złoty kolor. Chrupiące ciasto wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać letnia wodę, szczyptę soli i wyrobić ciasto, jak na pierogi. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, podzielić na kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm i łyżeczką nałożyć porcję wymieszanych ziemniaków. Następnie ciasto złożyć na połowę i przycisnąć ręką dwa pozostałe końce, sklejając je do środka. Gotowe ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 350 stopni na złoty kolor. Chrupiące ciasto wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)