Tarta pomarańczowa z twarogiem cytrynowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2267
Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 4 pomarańcze
- kilka listków róży do dekoracji
- 1 owoc granatu
- 40 g sera twarogowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- Na tartę:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
Opis przygotowania:
Ser twarogowy wymieszać z sokiem cytrynowym, cukrem pudrem, zmiksować i dobrze zamrozić w lodówce przez 3 godziny.
Przygotować tartę: mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej żółtko, szczyptę, soli i masło, a następnie wyrobić ciasto. Zbić je w kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość do 3 mm i włożyć do foremek wysmarowanych masłem. Pomarańcze umyć, obrać ze skóry, podzielić na plastry i ułożyć na cieście tarty. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Z białej czekolady utrzeć wstęgi do dekoracji, a pozostałą połamać na kawałki i stopić w rozgrzanym rondlu na płynną masę. Przyozdobić talerz listkami róży, na nie wyłożyć mrożony twaróg z sokiem cytrynowym, a obok niego wyłożyć tartę z pomarańczą. Z drugiej strony talerza wylać masę stopionej czekolady i położyć też tartą wstęgę z niej. Wszystko posypać nasionami granatu.
Przygotować tartę: mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej żółtko, szczyptę, soli i masło, a następnie wyrobić ciasto. Zbić je w kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość do 3 mm i włożyć do foremek wysmarowanych masłem. Pomarańcze umyć, obrać ze skóry, podzielić na plastry i ułożyć na cieście tarty. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Z białej czekolady utrzeć wstęgi do dekoracji, a pozostałą połamać na kawałki i stopić w rozgrzanym rondlu na płynną masę. Przyozdobić talerz listkami róży, na nie wyłożyć mrożony twaróg z sokiem cytrynowym, a obok niego wyłożyć tartę z pomarańczą. Z drugiej strony talerza wylać masę stopionej czekolady i położyć też tartą wstęgę z niej. Wszystko posypać nasionami granatu.
Komentarze (0)