Tarta pomarańczowa z twarogiem cytrynowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1553
Tarta pomarańczowa z twarogiem cytrynowym
fot. carabou / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 4 pomarańcze
  • kilka listków róży do dekoracji
  • 1 owoc granatu
  • 40 g sera twarogowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Na tartę:
  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek

Opis przygotowania:

Ser twarogowy wymieszać z sokiem cytrynowym, cukrem pudrem, zmiksować i dobrze zamrozić w lodówce przez 3 godziny.
Przygotować tartę: mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej żółtko, szczyptę, soli i masło, a następnie wyrobić ciasto. Zbić je w kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość do 3 mm i włożyć do foremek wysmarowanych masłem. Pomarańcze umyć, obrać ze skóry, podzielić na plastry i ułożyć na cieście tarty. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Z białej czekolady utrzeć wstęgi do dekoracji, a pozostałą połamać na kawałki i stopić w rozgrzanym rondlu na płynną masę. Przyozdobić talerz listkami róży, na nie wyłożyć mrożony twaróg z sokiem cytrynowym, a obok niego wyłożyć tartę z pomarańczą. Z drugiej strony talerza wylać masę stopionej czekolady i położyć też tartą wstęgę z niej. Wszystko posypać nasionami granatu.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Więcej przepisów