Dulce de batata
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1774
Składniki:
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 kg batatów
- 1 łyżka tartej drobno gorzkiej czekolady
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 l wody
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach do miski. Następnie żelatyną spożywczą namoczyć w zimnej wodzie. Do rondla wlać wodę, wsypać cukier, mielony cynamon, tartą czekoladę, wiać ekstrakt waniliowy sok cytrynowy i razem zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać tarte bataty, całość wymieszać i również zagotować, po czym ściągnąć z rondla, wlać do tego namoczoną wcześniej żelatynę i wymieszać. Wszystko ściągnąć z ognia, przelać do odpowiedniego plastikowego pojemnika i schłodzić. Następnie wszystko wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż składniki zakrzepną. Wtedy wyciągnąć je z lodówki oraz pojemnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)