Dulce de batata

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1774
Dulce de batata
fot. Gveret Tered / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 kg batatów
  • 1 łyżka tartej drobno gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 l wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach do miski. Następnie żelatyną spożywczą namoczyć w zimnej wodzie. Do rondla wlać wodę, wsypać cukier, mielony cynamon, tartą czekoladę, wiać ekstrakt waniliowy sok cytrynowy i razem zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać tarte bataty, całość wymieszać i również zagotować, po czym ściągnąć z rondla, wlać do tego namoczoną wcześniej żelatynę i wymieszać. Wszystko ściągnąć z ognia, przelać do odpowiedniego plastikowego pojemnika i schłodzić. Następnie wszystko wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż składniki zakrzepną. Wtedy wyciągnąć je z lodówki oraz pojemnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów