Barszcz zielony

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3789

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 30 dag buraków ćwikłowych
  • 20 dag szpinaku
  • 20 dag szczawiu
  • 10 dag cebuli
  • 5 szklanek wody
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • pęczek zielonego koperku
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć, buraki i marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wrzącą i osoloną wodą i ugotować do miękkości. Przebrać szczaw i szpinak, ugotować go w osobnym naczyniu w małej ilości wody. Po ugotowaniu odcedzić, następnie dodać do warzyw. Ugotowany szczaw i szpinak przetrzeć przez sitko i dodać go do całości. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, wlać ją do barszczu, a następnie dodawać powoli śmietanę i całość wymieszać. Rozbić ząbek czosnku z łyżeczką cukru i razem z solą i pieprzem dodać do barszczu. Ugotować jajka na twardo, odcedzić, obrać ze skorupki, pokroić na drobne kawałki i dodać do barszczu. Gotowy barszcz podajemy na gorąco przyprawiony zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów