Barszcz zielony
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3789
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag buraków ćwikłowych
- 20 dag szpinaku
- 20 dag szczawiu
- 10 dag cebuli
- 5 szklanek wody
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki margaryny
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- cukier
- pęczek zielonego koperku
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć, buraki i marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wrzącą i osoloną wodą i ugotować do miękkości. Przebrać szczaw i szpinak, ugotować go w osobnym naczyniu w małej ilości wody. Po ugotowaniu odcedzić, następnie dodać do warzyw. Ugotowany szczaw i szpinak przetrzeć przez sitko i dodać go do całości. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, wlać ją do barszczu, a następnie dodawać powoli śmietanę i całość wymieszać. Rozbić ząbek czosnku z łyżeczką cukru i razem z solą i pieprzem dodać do barszczu. Ugotować jajka na twardo, odcedzić, obrać ze skorupki, pokroić na drobne kawałki i dodać do barszczu. Gotowy barszcz podajemy na gorąco przyprawiony zielonym koperkiem.
Komentarze (0)