Barszcz z uszkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1116
Barszcz z uszkami
fot. Rawpixel (elements.envato.com)

Składniki:

  • Barszcz:
  • 5 buraków czerwonych
  • 4 ziele angielskie
  • 2,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu z buraków czerwonych
  • 1 marchew
  • 1 ćwiartka selera (korzeń)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 200 g małych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć, odsączyć z wody i obrać je ze skóry. Wszystkie obrane warzywa pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać wodą, po czym dodać do tego liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, odcedzić je z gotowanego wywaru. Sam wywar pozostawić, wlać do niego koncentrat buraczany, zagotować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia.

Przygotować farsz: kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru kwasu. Przełożyć ją do rondla, wlać do tego koncentrat buraczany i gotować przez 40 minut. Po tym czasie kapustę odcedzić. Pieczarki obrać z błony i pokroić je na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni.

Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej pieczarki i zeszklić je. Po zeszkleniu wsypać do nich suszony tymianek, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego odcedzoną gotowaną kapustą kiszoną. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Na wycięte krążki nałożyć łyżeczką przygotowany wcześniej farsz. Całość zlepić i uformować z tego małe uszka. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty.

Po tym czasie uszka wyciągnąć z wody, przełożyć na talerz i zalać je gorącym wywarem buraczanym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów