Barszcz czerwony z frytkami i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2668
Barszcz czerwony z frytkami i jajkami
fot. Istelleinad / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 duże buraki czerwone
  • 4 jajka
  • 3 ziela angielskie
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 listki laurowe
  • 1 l wody
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pęczek zielonego koperku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Opis przygotowania:

Buraki czerwone i marchew dokładnie umyć, obrać ze skóry, po czym zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie zalać 1 l wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie i zagotować. Pod koniec gotowania doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, solą i cukrem do smaku. Wszystko zagotować i przelać na talerz. Ziemniaki obrać, umyć, osączyć z wody, pokroić w kostkę, wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i usmażyć frytki. Usmażone osączyć z tłuszczu, posolić i dodać do barszczu. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki i przełożyć na frytki. Całość udekorować umytym i osączonym z wody zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów