Barszcz czerwony z frytkami i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2668
Składniki:
- 4 duże buraki czerwone
- 4 jajka
- 3 ziela angielskie
- 2 marchewki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 listki laurowe
- 1 l wody
- 0,5 kg ziemniaków
- pęczek zielonego koperku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Opis przygotowania:
Buraki czerwone i marchew dokładnie umyć, obrać ze skóry, po czym zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie zalać 1 l wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie i zagotować. Pod koniec gotowania doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, solą i cukrem do smaku. Wszystko zagotować i przelać na talerz. Ziemniaki obrać, umyć, osączyć z wody, pokroić w kostkę, wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i usmażyć frytki. Usmażone osączyć z tłuszczu, posolić i dodać do barszczu. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki i przełożyć na frytki. Całość udekorować umytym i osączonym z wody zielonym koperkiem.
Komentarze (0)