Barszcz małopolski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3214
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wołowego bez kości
- 1 włoszczyzna
- 1/2 kg buraków czerwonych
- 3/4 szklanki śmietany
- mała ćwiartka białej kapusty
- 1/2 szklanka fasoli białej
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki keczupu
- 5 suszonych grzybów
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna pieprzy niemielonego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- cukier
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Namoczyć fasolę z grzybami i odstawić na 2 godziny. Następnie ugotować osobno fasolę i grzyby. Mięso umyć, zalać 2 l wody i zagotować. Po zagotowaniu zebrać szumowinę z wody. Do zagotowanego mięsa dodać oczyszczona i umytą włoszczyzną, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, posolić i ugotować z całości rosół. Buraki obrać, umyć pokroić na ćwiartki, włożyć do gotującego się rosołu i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać do tego drobno poszatkowaną kapustę, ugotowaną fasolę i grzyby. Całość doprawić, przyprawami do smaku, śmietaną, cukrem, sokiem z cytryny i zagotować. Gotowy barszcz udekorować natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.
Komentarze (0)