Barszcz ukraiński
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3311
Składniki:
- 25 dag wołowiny
- 10 dag buraków czerwonych
- 10 dag białej kapusty
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 dag mąki
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka octu 10%
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- koperek zielony
Opis przygotowania:
Warzywa i mięso dokładnie umyć. Pietruszkę i marchew pokroić w kostkę, zalać 1,5 l wody, dodać mięso, odrobinę soli i ugotować do miękkości. Ugotowane mięso wyciągnąć na talerz, wywar pozostawić. Buraki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej i udusić z 4 łyżkami oleju na małym ogniu. Kiedy buraki będą miękkie - dodać do nich przecier pomidorowy i 1 łyżeczkę octu, wymieszać, a następnie dodać do ugotowanego wywaru. Kapustę poszatkować, dodać do reszty z liściem laurowym i czosnkiem. Wszystko gotować do miękkości. W tym czasie przygotować z mąki i 2 łyżek oleju zasmażkę i dodać do barszczu, dobrze wymieszać i zagotować. Gotowy barszcz przelać na talerz z mięsem, dodać łyżką śmietanę i udekorować zielonym koperkiem. Barszcz podajemy na ciepło z pieczywem.
Komentarze (0)