Barszcz z buraczkami i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 280
Barszcz z buraczkami i ziemniakami
fot. cchen (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 ml soku z czerwonych buraków
  • 4 ziemniaki
  • 4 g kiełków z czerwonego buraczka
  • 2 czerwone buraczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 szklanka wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraczki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie wlać do tego sok z buraczków czerwonych, wodę i gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodać do tego ugotowane wcześniej czerwone buraczki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Dodać do tego śmietanę kremówkę, natkę zielonej pietruszki oraz kiełki buraczka czerwonego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów