Barszcz z buraczkami i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 356
Składniki:
- 800 ml soku z czerwonych buraków
- 4 ziemniaki
- 4 g kiełków z czerwonego buraczka
- 2 czerwone buraczki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 szklanka wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraczki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie wlać do tego sok z buraczków czerwonych, wodę i gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodać do tego ugotowane wcześniej czerwone buraczki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Dodać do tego śmietanę kremówkę, natkę zielonej pietruszki oraz kiełki buraczka czerwonego.
Komentarze (0)