Barszcz czerwony

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5181
Barszcz czerwony

Składniki:

  • 25 dag buraków
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 szklanki wywaru z warzyw
  • 20 dag ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pieprz mielony
  • cukier do smaku

Opis przygotowania:

Buraki umyć, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości. Wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać posolonym wywarem z warzyw i wszystko ugotować do miękkości razem z przeciśniętym czosnkiem i liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodać buraki i przecier pomidorowy. Przygotować zasmażkę z mąki, masła i dodać do zupy. Zagotować. Śmietanę wymieszać z 4 łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Zamieszać. Doprawić cukrem do smaku. Podawać z zieleniną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów