Barszcz czerwony
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5368
Składniki:
- 25 dag buraków
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 szklanki wywaru z warzyw
- 20 dag ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pieprz mielony
- cukier do smaku
Opis przygotowania:
Buraki umyć, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości. Wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać posolonym wywarem z warzyw i wszystko ugotować do miękkości razem z przeciśniętym czosnkiem i liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodać buraki i przecier pomidorowy. Przygotować zasmażkę z mąki, masła i dodać do zupy. Zagotować. Śmietanę wymieszać z 4 łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Zamieszać. Doprawić cukrem do smaku. Podawać z zieleniną.
Komentarze (0)