Barszcz czerwony z mięsem i jajkami herbacianymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1793
Barszcz czerwony z mięsem i jajkami herbacianymi
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 saszetki czarnej herbaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 l wody
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Buraczki obrać ze skóry i pokroić również kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na kawałki mięsa, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone buraczki czerwone i marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę, po czym zalać je wodą oraz sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jaj, wody z gotowania nie wylewać i dodać do niej saszetki czarnej herbaty. Natomiast ugotowane jajka wyciągnąć łyżka cedzakową, obrać je ze skorupek i ponownie zagotować wraz herbatą w rondlu. Kiedy jajka zagotują się ponownie z herbatą, wyciągnąć je łyżka cedzakową i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów