Barszcz czerwony z mięsem i jajkami herbacianymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1793
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- 3 saszetki czarnej herbaty
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 l wody
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Buraczki obrać ze skóry i pokroić również kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na kawałki mięsa, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone buraczki czerwone i marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę, po czym zalać je wodą oraz sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jaj, wody z gotowania nie wylewać i dodać do niej saszetki czarnej herbaty. Natomiast ugotowane jajka wyciągnąć łyżka cedzakową, obrać je ze skorupek i ponownie zagotować wraz herbatą w rondlu. Kiedy jajka zagotują się ponownie z herbatą, wyciągnąć je łyżka cedzakową i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)