Baranina z kuskusem i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2082
Składniki:
- 300 g mostku baraniego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 czerwone buraki
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kuskusu
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 cebula czerwona
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kaszę kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Ugotowaną przełożyć na talerz. Buraki czerwone umyć, przełożyć do rondla, po czym zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Potem odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pokrojone wymieszać z jogurtem naturalnym i dodać do kaszy. Mostek barani umyć, osączyć z wody, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, wysmarować olejem i oprószyć pieprzem, solą oraz rozmarynem. Oprószony przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości z każdej strony. Gotowy podzielić na porcje i dodać do składników na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, a następnie razem z pomidorami pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać octem balsamicznym.
Komentarze (0)