Baranina z kuskusem i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1842
Baranina z kuskusem i jogurtem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mostku baraniego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 czerwone buraki
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 cebula czerwona
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kaszę kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Ugotowaną przełożyć na talerz. Buraki czerwone umyć, przełożyć do rondla, po czym zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Potem odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pokrojone wymieszać z jogurtem naturalnym i dodać do kaszy. Mostek barani umyć, osączyć z wody, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, wysmarować olejem i oprószyć pieprzem, solą oraz rozmarynem. Oprószony przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości z każdej strony. Gotowy podzielić na porcje i dodać do składników na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, a następnie razem z pomidorami pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać octem balsamicznym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów