Baranina z kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5083
Składniki:
- 1,2 kg baraniny bez kości
- 1 kg włoskiej kapusty
- 5 marchewek
- 5 ziemniaków
- 4 średnie cebule
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na niezbyt małe kawałki. Kapustę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Marchew umyć, obrać i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Przygotować duży garnek i wrzucić do niego warstwami: mięso, marchew, cebulę, kapustę i ziemniaki. Wszystko posypać solą, pieprzem dodać listki laurowe i tymianek. Całość zalać wywarem warzywnym, przykryć i dusić na średnim ogniu około godziny. W czasie duszenia lekko przemieszać i doprawić do smaku przyprawami. Gotowe danie podajemy zaraz po skończonym duszeniu, posypane zieloną natką pietruszki.
Komentarze (0)