Baranina z fasolą i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1756
Baranina z fasolą i chili
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mięsa baraniego bez kości
  • 300 g fasoli Jaś
  • 10 g kiełków rzodkiewki do dekoracji
  • 2 czerwone papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Pozostałe warzywa, kiełki oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Mięso baranie pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Połowę kiełek rzodkiewki zmiksować mikserem ze szczypta soli, drugą połowę pozostawić w całości. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanych 4 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso, pokrojoną paprykę chili, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz tymiankiem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać pokrojoną, słodką, czerwoną paprykę, po czym dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, a potem ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować zmiksowanymi i całymi kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów