Bałyrsak z twarogiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1856

Składniki:

  • 680 g twarogu
  • 230 g mąki ( w tym 70 g do panierowania)
  • 200 g śmietany
  • 120 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 75 g oleju
  • 50 g cukru
  • 7 g soli
  • 3 jajka

Opis przygotowania:

Twaróg przetrzeć przez sitko, wbić do niego całe jajka, dodać rozpuszczone masło, cukier, sól, mąkę i dobrze wymieszać. Z podanych surowców wyrobić ciasto i zwinąć je w wałek. Wałek podzielić na części do 20 g każda i ręcznie formować z nich kulki. Zagotować wodę w garnku i na wrzątek wrzucić uformowane kulki.Gotować do 5 minut. Ugotowane kulki odcedzić, wyciągnąć z garnka, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym mocno oleju na patelni. Potem przełożyć na talerz, polać śmietaną i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów