Bałyrsak z twarogiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1944
Składniki:
- 680 g twarogu
- 230 g mąki ( w tym 70 g do panierowania)
- 200 g śmietany
- 120 g masła
- 80 g cukru pudru
- 75 g oleju
- 50 g cukru
- 7 g soli
- 3 jajka
Opis przygotowania:
Twaróg przetrzeć przez sitko, wbić do niego całe jajka, dodać rozpuszczone masło, cukier, sól, mąkę i dobrze wymieszać. Z podanych surowców wyrobić ciasto i zwinąć je w wałek. Wałek podzielić na części do 20 g każda i ręcznie formować z nich kulki. Zagotować wodę w garnku i na wrzątek wrzucić uformowane kulki.Gotować do 5 minut. Ugotowane kulki odcedzić, wyciągnąć z garnka, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym mocno oleju na patelni. Potem przełożyć na talerz, polać śmietaną i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)