Bałwanki czekoladowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1278
Bałwanki czekoladowe
fot. Pictures by Ann / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g pralin czekoladowych
  • 400 g białej czekolady na polewę
  • 30 g żelków makaronowych
  • 25 g kolorowego maczku cukierniczego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • Kulki:
  • 400 g herbatników
  • 130 g sera mascarpone
  • 130 g tartej mlecznej czekolady
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

Opis przygotowania:

W pralinach czekoladowych zrobić niewielkie otwory wykałaczką w górnej ich części i włożyć w nie żelki makaronowe. Przygotować kulki: herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki do miski, zasypać je kakao, tartą mleczną czekoladą, cukrem waniliowym i dodać do tego ser mascarpone. Całość zalać roztopionym masłem i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wstawić ją do lodówki i trzymać przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i uformować z niej ręcznie małe kulki. Białą czekoladę połamać na drobne kawałki do rondla, zalać je olejem i razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Następnie uformowane wcześniej kulki nabić na małe wykałaczki i zanurzyć je w rozpuszczonej masie czekoladowej. Po zanurzeniu kulki wyciągnąć z masy, nałożyć na nie praliny czekoladowe z żelkami i wszystko posypać maczkiem cukierniczym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów