Bałwanki czekoladowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1278
Składniki:
- 400 g pralin czekoladowych
- 400 g białej czekolady na polewę
- 30 g żelków makaronowych
- 25 g kolorowego maczku cukierniczego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- Kulki:
- 400 g herbatników
- 130 g sera mascarpone
- 130 g tartej mlecznej czekolady
- 16 g cukru waniliowego
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
Opis przygotowania:
W pralinach czekoladowych zrobić niewielkie otwory wykałaczką w górnej ich części i włożyć w nie żelki makaronowe. Przygotować kulki: herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki do miski, zasypać je kakao, tartą mleczną czekoladą, cukrem waniliowym i dodać do tego ser mascarpone. Całość zalać roztopionym masłem i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wstawić ją do lodówki i trzymać przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i uformować z niej ręcznie małe kulki. Białą czekoladę połamać na drobne kawałki do rondla, zalać je olejem i razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Następnie uformowane wcześniej kulki nabić na małe wykałaczki i zanurzyć je w rozpuszczonej masie czekoladowej. Po zanurzeniu kulki wyciągnąć z masy, nałożyć na nie praliny czekoladowe z żelkami i wszystko posypać maczkiem cukierniczym.
Komentarze (0)