Imam bayildi - nadziewane bakłażany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 829
Imam bayildi - nadziewane bakłażany
fot. AlexanderVanLoon (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0
Imam bayildi to wegetariańskie danie kuchni tureckiej. Pyszne łódeczki z bakłażanów nadziewane farszem z pomidorów, cebuli, czosnku oraz przypraw. Idealnie komponują się podane z ryżem oraz śmietaną.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 6 pomidorów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki ryżu basmati
  • 0,5 szklanki brązowego ryżu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż biały oraz brązowy połączyć ze sobą, razem opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do jednego rondla, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Bakłażany oraz pomidory umyć i odsączyć z wody. Bakłażany przekroić na połowy i wydrążyć w nich środki. Środki z bakłażanów pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek na patelni i dodać do niej pokrojoną wcześniej cebulę z czosnkiem Składniki te wymieszać i smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojone pomidory, środki z bakłażanów i dusić przez 1,5 minuty. Po tym czasie całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, kminkiem, mielonymi nasionami kolendry i dusić jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i napełnić tym wydrążone wcześniej bakłażany. Rozgrzać ponownie 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej napełnione bakłażany, całość nakryć pokrywką i dusić do chwili, aż bakłażany zmiękną. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz z ryżem. Gotowe danie podawać ze śmietaną kremówką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów