Bakłażany pieczone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3510
Bakłażany pieczone
fot. stringparts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 równej wielkości bakłażany
  • 60 dkg pomidorów
  • 25 dkg sera mozzarelli
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm, natrzeć solą i odstawić na 20 minut. Czosnek posiekać drobno, dodać do niego sok z cytryny, oliwę, wymieszać i częścią powstałego sosu natrzeć wnętrza bakłażanów. Natarte bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pomidory umyć, pokroić razem z mozzarellą w kostkę i przełożyć nią plastry bakłażanów. Wierzch bakłażanów polać pozostałym sosem, posypać pieprzem oraz tymiankiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze do 220 stopni przez około 20 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów