Bakłażany pieczone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3673
Składniki:
- 4 równej wielkości bakłażany
- 60 dkg pomidorów
- 25 dkg sera mozzarelli
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm, natrzeć solą i odstawić na 20 minut. Czosnek posiekać drobno, dodać do niego sok z cytryny, oliwę, wymieszać i częścią powstałego sosu natrzeć wnętrza bakłażanów. Natarte bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pomidory umyć, pokroić razem z mozzarellą w kostkę i przełożyć nią plastry bakłażanów. Wierzch bakłażanów polać pozostałym sosem, posypać pieprzem oraz tymiankiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze do 220 stopni przez około 20 minut.
Komentarze (0)