Bakłażany nadziewane z papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 885
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 bakłażany
- 4 zielone papryki
- 4 pomidory
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 zielona, mała cukinia
- 1 cebula
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Bakłażany przekroić wzdłuż i wykroić z nich środki. Paprykę pozbawić nasion i również wyciąć z niej środki. Pomidory pokroić w ćwiartki. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i drobno posiekać. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować.
Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną cebulę i cukinię. Oba składniki wymieszać i smażyć je do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego mięso mielone. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowym pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z odparowanym wcześniej ryżem. Po wymieszaniu napełnić tym przygotowane bakłażany i paprykę.
Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i dodać do tego pokrojone pomidory. Gotowe danie udekorować świeżą bazylią.
Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną cebulę i cukinię. Oba składniki wymieszać i smażyć je do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego mięso mielone. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowym pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z odparowanym wcześniej ryżem. Po wymieszaniu napełnić tym przygotowane bakłażany i paprykę.
Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i dodać do tego pokrojone pomidory. Gotowe danie udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)