Bakłażany nadziewane z papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 885
Bakłażany nadziewane z papryką
fot. Irada (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 bakłażany
  • 4 zielone papryki
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 zielona, mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Bakłażany przekroić wzdłuż i wykroić z nich środki. Paprykę pozbawić nasion i również wyciąć z niej środki. Pomidory pokroić w ćwiartki. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i drobno posiekać. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować.

Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną cebulę i cukinię. Oba składniki wymieszać i smażyć je do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego mięso mielone. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowym pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z odparowanym wcześniej ryżem. Po wymieszaniu napełnić tym przygotowane bakłażany i paprykę.

Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i dodać do tego pokrojone pomidory. Gotowe danie udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów