Bakłażany smażone z czerwoną papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3185
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziół suszonych
- 2 łyżki nasion słonecznika
- oliwa z oliwek
- cukier, sól, pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Bakłażany przekroić na pół, a następnie pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy plaster posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wytrzeć sok papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć bakłażany. Po mniej-więcej 15 minutach dodać pokrojoną w średnią kostkę paprykę, cebulę pokrojoną w pióra i roztarty czosnek. Całość posypać łyżeczką cukru i szczyptą pieprzu. Dodać zioła, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. W rondelku zarumienić na odrobinie oliwy ziarna słonecznika przyprawione odrobiną soli, potem dodać go do warzyw na patelni. Wszystko wymieszać i podawać gorące.
Komentarze (1)
zrobiłam wczoraj, bardzo dobre! dzieki za przepis