Soczewica z kiełbasą i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1707
Soczewica z kiełbasą i chili
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g zielonej soczewicy
  • 2 peta kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojoną kiełbasę, oprószyć ją mieloną kolendra, wymieszać i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę, ponownie wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty. Po czym wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów