Soczewica z kiełbasą i chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1931
Składniki:
- 350 g zielonej soczewicy
- 2 peta kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona chili
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojoną kiełbasę, oprószyć ją mieloną kolendra, wymieszać i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę, ponownie wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty. Po czym wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką selera.
Komentarze (0)