Bakłażany nadziewane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1951
Składniki:
- 4 bakłażany
- 4 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć miąższ. Miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do niego pokrojone drobno pomidory, cebulę, czosnek i bułkę tartą. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojone warzywa i doprawić pieprzem, solą, cukrem oraz papryką chili. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 3 minuty. Następnie całość przełożyć do wydrążonych bakłażanów, ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w piekarniku w temperaturze 170 stopni do czasu, aż widoczna będzie przypieczona skórka bakłażanów. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)