Bakłażany nadziewane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1951
Bakłażany nadziewane
fot. Simon Aughton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć miąższ. Miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do niego pokrojone drobno pomidory, cebulę, czosnek i bułkę tartą. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojone warzywa i doprawić pieprzem, solą, cukrem oraz papryką chili. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 3 minuty. Następnie całość przełożyć do wydrążonych bakłażanów, ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w piekarniku w temperaturze 170 stopni do czasu, aż widoczna będzie przypieczona skórka bakłażanów. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów